Mielenkiintoisen paketin sain Tainalta (tänään 1.10.) ja jännityksellä sitä availin. Oih! Auringonkukkia, mun lempikukkia tuli sylillinen ja sokerihuurrettuja karpaloita korillinen, aivan ihania, suussasulavia, kirpeän maukkaita makupaloja,, kuten nyt tuo nauriskin. Ja kaikenhuippuna ihanat torikärryt.

Kiitos Taina. Tämä on kyllä nyt yhtä suurta sadonkorjuujuhlaa Ainukassa.

 

Photobucket

 

21.9.2010 kirjoitettua:Ainukan tuunausringissä vaihdon aiheena oli syksyn sato. Omana vaihtotoverinani oli Taina, joka on jo saanut satonsa, joten voin tässä kertoa, millaista satoa hänelle lähetin ja kuinka sato kypsyi korjuuseen. Sadon lähetin tällaisessa pikku pussukassa, jonka tein raidallisesta pellavakankaasta, muistutti sopivasti vanhan ajan juuttisäkkejä. Ja säkin sisältö sitten, siellähän oli monenlaista..

 

    Photobucket Photobucket PhotobucketPhotobucket

Ensinnäkin laitoin Tainalle paljon juureksia. Mukana oli perunoita, punajuuria, porkkanoita, oli keräkaali ja joitakin kurkkuja ja muutama sipuli. Pääasiassa tein nämä fimomassasta muovailemalla. Vaikeinta oli värittäminen. Olin lakannut kuivuneet tuotteet ennen värjäystä ja väri, jota käytin, ei oikein ottanut kiinnittyäkseen lakattuun pintaan. Kamalinta oli noiden perunoiden kanssa. OIkean värisävyn löytäminen oli vaikeaa. Pyörittelin niitä ruskeassa kohomustejauheessakin, kuivattelin ja lakkailin ja värjäilin, mutta en ihan tyytyväinen ollut siihen loppuväriinkään, en vain enää keksinyt mitään, millä olisin väriä sävyttänyt. Porkkanat tein huovuttamalla. Ja sipulinippu sitten. Ne muovasin ensin fimosta ja kuivatin, jonka jälkeen päällystin ne aidoilla sipulinkuorilla ja lakkasin päälle päätteeksi.

 

  Photobucket Photobucket

Fimomassasta tein myös satsin omenoita ja päärynöitä. Nämä muistelen värittäneeni ensin ja lakanneeni vasta värjäyksen jälkeen. Sitten mukana oli myös purkillinen puolukkahilloa.

Puolukkahillon ohje:

Revi punaista silkkipaperia pieniksi paloiksi. Pyörittele palaset kämmenten välissä pyörylöiksi.Pistä pyörylät jollekin alustalle ja laita pyörylöille reilusti lakkaa (esim. servettilakka) , niin että paperitollot kastuvat kunnolla.  Kun lakka on kuivunut ei haittaa vaikka pyörylät olisi liimaantuneet yhteen, leikkaat vain ne irti toisistaan ja tulos on kuin puolukkasurvosta ainakin. Tölkitä näin saatu survos.

Lopuksi laitoin mukaan myös reilun ruisleivän, jonka olin löytänyt kirpputorilta. Sopi mielestäni hyvin mukaan ja Tainan kahvilaideaan. 

Photobucket

----